Voor professionals

Jongeren staan na het behalen van hun diploma voor de lastige opgave een geschikte vervolgopleiding te kiezen. De opleiding moet niet alleen passen bij hun interesses en kwaliteiten, maar moet ook uitzicht bieden op werk.

Via de website hebben jongeren nu een instrument in handen waarmee ze het actuele regionale arbeidsperspectief van een opleiding kunnen inzien. Dit helpt jongeren bij het maken van een geïnformeerde studiekeuze.

Wel een opleiding maar geen baan
Een verstandige studiekeuze waarbij rekening wordt gehouden met het perspectief op werk dat een opleiding biedt, is belangrijker dan ooit. Zeker met de huidige economische crisis is het voor recent afgestudeerde MBO, HBO en WO studenten al lastig genoeg om een baan te vinden.

Dit geldt echter niet voor alle opleidingen. De vraag naar jongeren met een techniek diploma is bijvoorbeeld aanzienlijk groter dan het aanbod. Om jongeren bewust te maken van het perspectief dat een opleiding biedt op een baan is Studieperspectief ontwikkeld. De website toont overzichtelijk en snel het actuele regionale arbeidsmarktperspectief van opleidingen.

Wat is Studieperspectief
Studieperspectief is een website die jongeren op een snelle en overzichtelijke manier informatie verschaft over het actuele arbeidsmarktperspectief van MBO, HBO en WO opleidingen in verschillende regio’s. Ook ouders en leraren kunnen gebruik maken van deze informatie. De website is zo ontwikkeld dat deze uitstekend te gebruiken is op een smartphone.

Met het arbeidsmarktperspectief wordt het vooruitzicht op werk bedoeld dat een bepaalde opleiding op dit moment biedt in een bepaalde arbeidsmarktregio of in heel Nederland. De website is ontwikkeld om jongeren te helpen bij hun keuze voor een opleiding.

Inzicht
Inzicht in het arbeidsmarktperspectief van opleidingen kan een belangrijke reden voor jongeren zijn om wel of niet voor een bepaalde opleiding te kiezen.

Behalve het actuele arbeidsmarktperspectief van een opleiding op landelijk niveau kan ook het actuele arbeidsmarktperspectief per regio worden bekeken. De kans op een baan na een bepaalde opleiding is in Groningen bijvoorbeeld vaak anders dan in Zeeland. Daarnaast laat de website niet alleen het actuele arbeidsmarktperspectief zien maar worden er ook andere indicatoren getoond. Zo laat Studieperspectief zien of mensen met een bepaalde opleiding in veel of weinig verschillende sectorenwerkzaam zijn. Ook laat de website over een langere periode de trend zien van de hoeveelheid vacatures en werkzoekenden. Voor het maken van een goede studiekeuze kan dit van doorslaggevend belang zijn.

Zo werkt het
Jongeren voeren op de website een zoekopdracht in voor een bepaalde opleiding en selecteren hun arbeidsmarktregio. De website laat vervolgens zien op welke onderwijsinstellingen deze opleiding kan worden gevolgd en wat het actuele arbeidsmarktperspectief in deze arbeidsmarktregio is. Jongeren kunnen dan klikken op de opleiding om de overige indicatoren te bekijken. Ook kunnen ze via Studieperspectief op de website van de onderwijsinstelling komen. Als de gebruiker interesse heeft in een bepaalde opleiding kan deze eenvoudig worden opgeslagen. Vervolgens kunnen jongeren de opgeslagen opleidingen naar zichzelf mailen.

De opleidingen die in de website zijn opgenomen zijn afkomstig van gegevens van DUO. Voor het weergeven van het actuele regionale arbeidsmarktperspectief en de overige indicatoren maakt Studieperspectiefgebruik van de meest actuele cijfers van UWV en het CBS die we verwerken in eigen berekeningen.  

Partners
De tool is ontwikkeld door Stimulansz, in samenwerking met Instituut Gak, UWV en CNV Jongeren.

Handig voor professionals
Studieperspectief helpt uw leerlingen of uw klanten met het vinden van de juiste studie. Decanen kunnen leerlingen verwijzen naar onze site om hulp te krijgen bij het kiezen voor een studie die een goed perspectief levert op werk. Werkcoaches en klantmanagers kunnen de site aanbieden aan hun klanten die op zoek zijn naar een studie. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe het arbeidsmarktperspectief is in uw regio voor een bepaalde beroepsgroep? Dan kunt u bij ons terecht en deze informatie gebruiken in de service aan uw klanten. De site is zonder inlog en gratis toegankelijk waardoor er eigenlijk geen drempel is voor uw leerling of klant om zich op deze manier te oriënteren.