Hulp bij kiezen Opleiding - Voor studiezoekers

Studieperspectief is de website die laat zien of de studie die je wilt gaan doen op het MBO, HBO of de Universiteit uitzicht geeft op een baan in jouw afstudeerrichting. We gebruiken hiervoor cijfers van landelijke organisaties zoals het CBS en UWV. Hiermee hopen wij je te helpen met het kiezen van de juiste studie.

Studiekeuze
Studieperspectief is bedoeld als hulp bij het kiezen van een opleiding. We geven je informatie over MBO, HBO en universitaire opleidingen. Bovendien kunnen we laten zien hoe het in jouw regio staat met het vooruitzicht op een baan bij het kiezen voor een bepaalde studie.

Opleiding kiezen
Het kiezen van de juiste studie is ingewikkeld en tegelijk heel belangrijk, omdat er weinig ruimte is om weer opnieuw te beginnen. Na de middelbare school wil je iets gaan doen wat je echt leuk vindt. Wij helpen je aan extra en onafhankelijke informatie, zodat jij voor jezelf kunt kiezen. Gewapend met cijfers en feiten van hoe het op dit moment staat met de kansen op een baan na bepaalde opleidingen.

Studiekeuzetest
Online zijn een hoop studiekeuzetesten te vinden. Een studiekeuzetest laat je zien welke opleiding bij jou zou kunnen passen. Studieperspectief kan hierbij een tweede stap zijn, om de verschillende opleidingen die een studiekeuzetest jou aanraadt te vergelijken op het gebied van het vinden van werk na het behalen van je diploma.

Alles over studiekeuze
Startstuderen.nl is voor aankomend studenten het startpunt over studeren en keuzes maken. Daarbij gaat het niet alleen over studiekeuze, maar ook over geldzaken, op kamers gaan en alles wat er nog meer bij komt kijken wanneer je gaat studeren. Startstuderen.nl biedt ook een handige checklist om bij te houden wat je nog moet regelen. Het ministerie van OCW en DUO hebben de website samen met scholieren- en studentenbonden (LAKS, JOB, ISO, LSVB, LKvV), Studiekeuze123 en decanenverenigingen ontwikkeld.

Hoe werkt Studieperspectief?
Wij combineren de gegevens van onafhankelijke partijen, zoals het CBS, UWV en DUO, middels eigen berekeningen tot een handig overzicht. Hiermee houden we de website bovendien actueel, omdat de cijfers die deze organisaties aanleveren, regelmatig worden gepubliceerd. Studieperspectief is bedacht door Stichting Stimulansz, een kennis- en adviescentrum in Utrecht.

Voor iedere studierichting tonen we de kans op werk. De kleur rood betekent dat het op dit moment erg moeilijk is werk te vinden. De kleur geel geeft aan dat het niet makkelijk is werk te vinden met deze opleiding, maar dat er wel degelijk vacatures worden aangeboden, ook in tijden van crisis. De groene kleur geeft aan dat je een goede kans op werk hebt met een diploma van deze opleiding. 

Bedenk hierbij dat het op dit moment voor iedereen moeilijk is om werk te vinden. Oriënteer je dus breder dan enkel deze website. Bedenk ook wat je leuk lijkt en zoek uit of men verwacht dat je over een paar jaar wel werk kunt vinden met deze opleiding. Je decaan kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.

Vragen over je studiekeuze?
Jouw toekomst op de arbeidsmarkt, daar houdt CNV Jongeren zich non-stop mee bezig. Van je allereerste werkplek tot aan je pensioen. Daarom steunen we ook dit initiatief. Heb je een vraag aan CNV Jongeren over bijvoorbeeld het maken van een studiekeuze en je kansen op de arbeidsmarkt? Stel 'm via onze social media of stuur een mailtje naar info@cnvjongeren.nl. Geef je mening, post foto's en bekijk de laatste filmpjes via Facebook en Twitter. Liever bellen? Dat kan op werkdagen tussen 09.00 & 17.00 uur op 030 751 1850.

Aanvullende instrumenten

Wil je meer weten over open dagen, studeren, opleidingen en studiekeuze ga dan naar www.bkk.nu.

Reviews en ervaringen van studenten over hun HBO en WO opleiding vind je op Intostudies.